Biznes

Jakie opakowania dla gastronomii?

Jedzenie na wynos to fantastyczne rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania pożywienia z naszych ulubionych restauracji. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Aby jedzenie, które zamawiamy było świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.

Jedzenie na wynos – jak i w co je zapakować?

Na wynos można aktualnie zamawiać potrawy niemal z wszystkich kuchni świata. Ze względu na różnorodność, także metody ich przechowywania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku dań płynnych, inaczej w przypadku typowych fast-foodów, a jeszcze inaczej jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele restauracji wykazują się dużą kreatywnością w dostosowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania potraw używa się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania aktualnie odchodzą do lamusa.

Dla większości ludzi oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.

Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymwpływając na środowisko naturalne. Co innego papier, który dosyć szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, jednak w przypadku papieru jest to dużo bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.

Wybór papierowych pudełek na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.

Jest to również w pewnym sensie nakaz. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobligowany do zrezygnowania z plastikowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich zmian legislacyjnych jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście producenci jak zawsze stają na wysokości zadania oferując duży wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.

Jakie wymogi muszą spełniać opakowania papierowe?

Sprzedawcy opakowań papierowych dążą do tego by ich wyroby spełniały właściwe normy jakościowe określone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także potwierdzenie, że przy ich powstawaniu nie cierpiały żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają na celu wspierać prowadzenie przez firmy zrównoważonej aktywności. Współgrają one z nowymi wymogami Brukseli.

Gospodarka to zespół elementów połączonych z sobą. W związku z tym, jest potrzeba na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują współpracę. Producenci bardzo sprawnie potrafią dostosowywać się do zasad rynków, jak i do prawnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu wyglądają się estetycznie.

Każdy z producentów opakowań musi też dbać o to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Muszą również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.