Techniczne

Najważniejsze fakty o chłodniach

Chłodnictwo to dział techniki, który zajmuje się odprowadzaniem ciepła ze środowiska, chłodzonego w celu otrzymania i utrzymania temp. niższych od temperatury otoczenia. Największe zastosowanie odnajdziemy w utrwalaniu żywności. 

Komora chłodnicza to oscięta powierzchnia otoczona przegrodami o dużej szczelości cieplnej oraz paroszczelności, w której zachowywana jest niezmienna temperatura zgodnie z wytycznymi dotyczącymi przechowywanych produktów. 

W zależności od zachowywanych temperatur, komory dzielą się na:

    • komory chłodnicze – zakres temp. 0 do +10C

    • komory mroźnicze – zakres temp. -5 do -25C

    • komory morźnicze głębokiego mrożenia – temp. ok. – 30C

    • komory z atmosferą kontrolowaną. 

Komory chłodnicze to wysokiej klasy narzędzia dedykowane do przechowywania wyrobów świeżych, mrożonych w ustalonych temperaturach. 

Komora chłodnicza zaopatrzona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które pozwalają zredukować i zachować niezmienną temperaturę we wnętrzu. 

Zależnie od specyfikacji technicznej budynku oraz poszczególnych wymogów możemy wyróżnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. Z uwagi na wymogi bezpieczeństwa materiał, z którego wykonane są komory chłodnicze cechuje się bardzo dużą odpornością na ściskanie i gnicie, bezzapachowością, niepalnością a także stabilnością chemiczną. Jest on także bezproblemowy do utrzymania w czystości oraz, a także pozwala na utrzymanie najwyższych wymogów sanitarnych.  

Komory chłodnicze stosuje się m.in. w zakładach produkcyjnych, przetwórniach oraz składnicach warzyw, restauracjach a także w placówkach służby zdrowia. 

Urządzenia te stanowią także nieodzowny kawałek wyposażenia samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do przewozu żywności, leków oraz innych preparatów chemicznych. 

kryteris, jakie muszą zostać spełnione w chłodni, zależą od gatunku przechowywanych w niej produktów. Temperatura zadana w chłodni może też być zależna od spodziewanego czasu przechowywania, a także od tego, czy będzie umieszczony świeży produkt, który następnie będzie zamrożony.

Komora chłodnicza to nie tylko ściany, podłoga, sufit i drzwi. Jest to szereg rozwiązań technologicznych, które mają za zadanie utrzymać ustaloną temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach należy także zapewnić odpowiedni poziom wilgotności oraz natężenia przepływu powietrza. 

Agregat chłodniczy – co to za sprzęt?

Agregat chłodniczy jest sercem każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie mające na celu chłodzenie płynu procesowego. Składa się on z pojedynczego urządzenia typu Monoblok, jak również kompleksowej instalacji typu split w skład w której wchodzi agregat, chłodnica i instalacja łącząca oba urządzenia. Agregaty chłodnicze można spotkać wszędzie tam, gdzie zminimalizowana temperatura jest niezbędna do magazynowania towarów lub zachowania ściśle ustalonych warunków pracy. Działanie agregatu chłodniczego porównywalne jest do pracy pozostałych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Opiera się ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały proces zaczyna się w podstawowym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura i równocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Na początku znajduje się on w stanie ciekłym, jednalże pobierając energię cieplną od produktów przetrzymywanych we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, oraz podwyższa temperaturę. Następnie zostaje przetransportowany do skraplacza, w którym to miejscu zaczyna się proces jego skraplania. Tym oto sposobem oddaje on zgromadzoną dotychczas energię. W momencie, w którym czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest przenoszony do tzw. zaworu dławiącego – zadaniem tego elementu jest obniżenie ciśnienia płynu, a tym samym znaczące obniżenie jego temperatury. W chwili, w której czynnik chłodniczy powtórnie trafia do parownika cykl chłodzenia zaczyna się od początku. 

Chłodnictwo przemysłowe – zarys historii 

Pierwsze użycie komór chłodniczych sięga okresu zamierzchłego. Do przechowywania żywności używano rozpadliny wydłubane w lodzie ewentualnie śniegu. Już wówczas próbowano w taki sposób przedłużyć świeżość posiadanych wyrobów. W historii ludzkości woda w postaci lodu miała bardzo długo zastosowanie. Praktycznie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i obecnie lód jest stosowany w magazynach chłodu. 

Początkowe lata dwudziestego wieku to głównie chłodnictwo przemysłowe oparte na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla. 

Chłodnictwo przemysłowe daje rozwiązania dla wielu branż na całym świecie. Mimo iż kojarzy się przede wszystkim z chłodniami i mroźniami, oferuje o wiele więcej różnorodnych rozwiązań, których zadaniem jest zapewnienie ustalonych kryteriów do przechowywania produktów oraz realizacji wskazanych procesów przemysłowych. 

Chłodnictwo przemysłowe to również mechanizmy, które znajdują zastosowanie w obiektach użytkowych i komercyjnych. Rozwijająca się wielorakość systemów chłodniczych sprawia, że branża chłodnicza stale się rozwija. 

Podobnie jak w innych branżach, także w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęzwraca się do rozwiązań przyjaznych dla środowiska naturalnego. Rozwiązania te wyróżniają się dużą skutecznością, równocześnie ograniczając zapotrzebowanie na energię lub wykorzystują odnawialne źródła energii. Z roku na rok chłodziwa wykorzystywane w układach chłodzenia szaf chłodniczych odznaczają się coraz to niższą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości mają zostać wyeliminowane przez naturalne czynniki chłodnicze. 

Ile dokładnie kosztuje budowa komory chłodniczej?

Etap projektowania komory chłodniczej jest fundamentem efektywności przyszłej instalacji. Także od tego jak będzie zaprojektowana instalacja do mroźni będzie zależeć jej finalny koszt. Zależnie od rodzai produktów należy wybrać odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni najlepsze warunki do magazynowania. 

Najważniejszym czynnikiem, który decyduje o koszcie budowy komory chłodniczej pozostaje wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Kolejnym czynnikiem, który ma wpływ na koszt jest poziom temperatury jaki ma być zagwarantowany w pomieszczeniu. Istotne jest tu dostosowanie wydajności agregatu chłodniczego, który pozwoli uzyskać stałą temperaturę powietrza. Równie ważne jest miejsce w którym zostanie zamontowana chłodnia. Należy bowiem uwzględnić grubość ścian, których funkcja to skutecznie odseparowywać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna i to jaka zostanie wybrana w głównej mierze w nim składowane. Stopień zaawansowania konstrukcji a także konieczna moc, która musi wychłodzić powierzchnię użytkową, a również jej wyposażenie np. meble chłodnicze to dodatkowe czynniki, które będą mieć wpływ na cenę montażu chłodni.